Продавець Candy-Mania розвиває свій бізнес на Prom.ua 6 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
392 відгуків
Кошик
+380 (67) 480-34-79

Цікаві факти про каву: як створили кави і при чому тут ефіопські кози

Цікаві факти про каву: як створили кави і при чому тут ефіопські кози

Змінюються часи, змінюються звички і традиції, змінюється мода і спосіб життя людей. Сьогодні ми в своїх джинсах, футболках і зі смартфонами в руках мало схожі на ошатних предків у напудрених перуках і чудернацьких костюмах. Проте, що нас об'єднує – це любов до кави. Їх ранок, як і наше, починалося з чашечки підбадьорливого смачної кави, заряджає енергією на весь день. Кава – це історія. Ми пропонуємо доторкнутися до цієї історії і дізнатися трохи більше про улюбленому напої. Розповімо про те, як кава пов'язаний з козами, вишнею і Другою світовою війною. Про те, де живуть самі завзяті кавомани, як вода впливає на смак напою та про багато іншого. Заінтриговані? Сідайте зручніше: вас чекають цікаві факти про каву, які потішать, здивують і допоможуть дізнатися, як зрозуміти смак кави і розкрити в собі гурмана.

 

Цілих три легенди народження культового напою

Кава Malongo фотоІсторія кави йде корінням в далеке минуле, як би банально це не звучало. І, як годиться чогось давнього і культового, його народження, обросла безліччю легенд. Ось три найбільш поширені:

  1. Легенда про кіз (IX століття нашої ери). Ефіопський пастух, модою Калдим одного разу зауважив, що після поїдання листя і ягід дикого кавового дерева кози ставали надзвичайно бадьорими і жвавими. Юнак, з цікавості, і сам спробував ягоди, після чого відчув прилив сил.

    Він розповів свою історію місцевому священнослужителю, однак той роздратовано кинув ягоди у вогонь. Навколо вогню поширився надзвичайний аромат. Чоловік витягнув зерна, розтер їх і залив окропом. Підбадьоривши себе служитель прописав напій своїм ченцям, стомленим довгою службою.

  2. Ефіопський лекарь. Згідно з іншою легендою, ефіопський лікар-дослідник натрапив на кавове дерево і, виявивши його властивості ягід, став додавати їх в цілющі відвари.
  3. Історія про пожежу. За третьою поширеною легендою, що бушує в ефіопії пожежа розніс аромати спалених кавових ягід по всій окрузі привертаючи увагу місцевих. Хтось із них провів експеримент і дав народження кавового напою.

Правдива чи хоч одна з легенд – невідомо, однак вона дає нам уявлення про те, звідки береться кави і де його батьківщина. До речі, з Ефіопії напій поширився по Середньому і Близькому Сходу, а до XIX століття – в Італії, Америці та Індонезії.

Варто однак відзначити, що сьогодні Ефіопія на пару з Гондурасом ділить п'яте місце за обсягом виробництва кавових зерен після Бразилії, В'єтнаму, Колумбії, Індонезії.

 

Кава – вино?

Етимологічно – так. Культове поширення кави отримав в Ємені. Вже багато сотень років він вважається національним напоєм. Саме там напою дали перше ім'я. Однак, цікаво те, що слово qahwahу у місцевих означало також і вино.

 

Скандинави – завзяті кавомани

Найбільшими кавоманами в світі вважаються финцы. Такі дані надає Міжнародна організація з кави (ICO). Кожен мешканець Фінляндії вживає близько 12 киллограмм кави кожен рік (в середньому).

Кава Malongo LUNE фотоУ число найбільш завзятих адептів кавового культу також входять:

  • Норвегія (9,9 кг на душу населення);
  • Ісландія (9 кілограм);
  • Данія (8,7 кілограм);
  • Швеція (8,2 кілограм).

Останнє місце в списку займає перше Італія – майже 6 кілограмів на людину.

Варто відзначити, що у всіх країнах мелену каву люблять не багатьом менше, ніж зерновий, а залитий окропом френч-прес вважається улюбленим у багатьох європейців.

 

Кава – вишня?

Кавова вишня. Так називають ягоди, насіння яких після обжарювання стають джерелом вашої бадьорості. Візуально червоні ягоди дійсно сильно нагадують вишню. Щоб дізнатися, що всередині кавового зерна, досить просто роздавити пальцями стиглий плід, подібно вишні.

Однак, це не означає, що збір врожаю – справа проста. Навпаки! Це дуже трудомісткий і складний процес. Ягоди дозрівають нерівномірно, а це означає, що збір відбувається вручну в кілька етапів раз в 2-3 тижні. Вони ретельно сортуються, адже навіть одна сгнившая ягода може зіпсувати всю партію.

Потім ягоди очищаються сухим або вологим методом. Другий вважається найкращим, але і самим дорогим. Зерная проходять ферментацію, сушаться близько 2-х тижнів, після чого зерна віддають на фінальну обробку.

 

Сорт і вид кави – це не одне і те ж. Як формується ціна

Вище ми лише в загальному описали процес підготовки зерен. Провідні виробники вигадують унікальні методики, які визначають неперевершений смак напою і сорт до класу "преміум".

Так, наприклад, в Нікарагуа підготовка зерен відбувається таким чином: ягоди залишаються майже в незайманому вигляді протягом 30 днів, вбираючи натуральний цукор.

А в Колумбії використовують метод так званого "пізнього врожаю". Вони дуже ризикують, збираючи ягоди вже на фінальному етапі дозрівання, але одержують зерна, які максимально розкрили свої властивості.

Складність в зборі ягід і підготовці зерен, країна виробник та умови для виробництва кави в ній, метод обсмаження, а також якості кінцевого продукту визначають чому зерна кави коштують по різному і ніж "бюджет" відрізняється від "преміум".

Кава класифікується за десяткам критеріїв, головними з яких є:

  • сорт – визначається по перерахованим вище критеріям;
  • вид – визначається видом рослини, з якого зібрані плоди.
Вид кави ще більш серйозно впливає на ціну, ніж сорт. Преміальним вважається арабіка – вона росте в горах на висоті до 2 тис. метрів над рівнем моря. Любить середню температуру близько 16 градусів і помірну вологість. І чим молодші дерево, тим краще.

Готовий зернової кави з арабіки має багатогранний, м'яким солодкуватим смаком і ароматом.

У той же час, її "колега" робуста більш невибаглива у вирощуванні і має більш агресивним смаком, тому 100% робуста вважається напоєм "на любителя". Так вона майже не використовується, а є складовою купажів. Як правило, чим більше робусти в складі, тим дешевше кінцевий продукт.

 

Кава світлої обжарювання містить більше кофеїну, ніж темного обсмаження кави

У питанні, яку каву більше бадьорить, здається, що пальма першості принаджежит зернам темного обсмаження. Але ні! Обжарка світлим методом проводиться при більш низькій температурі, в процесі випаровується менший відсоток вологи, а в зернах зберігається високий вміст кофеїну.

Кава темного обсмаження відрізняється характерною гірчинкою і володіє більш насиченим смаком. Тому у нас складається оманливе враження, що він наносить сильний удар по нашій сонливості. А насправді, все навпаки!

 

Арабіка має більше тисячі відтінків смаку

Всі кавові купажі, пропоновані на ринку можна розділити на дві групи:

  • 100% арабіка, тобто суміш зерен декількох сортів цієї рослини;
  • арабіка + робуста. Арабіка в таких сумішах відповідає за аромат і смак, а вдвічі більше насичена кофеїном робуста – за фортецю і гірчинку.
Варто відзначити, що на думку фахівців арабіка може мати більше 1200 відтінків смаку і аромату. Кава різних сортів різниться по кислотності, насиченістю, нотками аромату і смаку і т. д. Змішування різних сортів допомагає створити відмінний кави, смак якого грає безліччю унікальних граней.

Інше питання – чи можна змішувати сорти кави самостійно. Експерименти ніхто не забороняє, однак кращим рішенням буде, все ж довірити цю роботу фахівцям з відпрацьованим чуттям і купувати вже готові суміші.

 

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner