Продавець Candy-Mania розвиває свій бізнес на Prom.ua 6 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
377 відгуків
Кошик
+380 (67) 480-34-79

Все про способи заварювання кави

Все про способи заварювання кави

Перше питання початківця кавомана або барісти: як правильно заварювати каву і чи є взагалі різниця між методами приготування? З розчинною кавою все просто: бухнул ложку гранул або порошку в чашку, залив окропом, додав вершків і цукру за смаком і готово! Цілі зерна можна насипати в кавоварку і почекати, поки вона сама все зробить. Однак, якщо б все завжди було так просто, то наука приготування кави не стала б цілим культом, а професія барісти зникла б за непотрібністю.

Насправді, існує майже два десятки способів приготування заварного кави, і це тільки найпоширеніші! Пропонуємо побільше дізнатися про тих, які підходять для домашнього застосування.

Можливо, після прочитання нашої статті вам захочеться влаштувати на своїй кухні справжню кавову лабораторію і експериментальним шляхом вибрати для себе улюблений спосіб заварки.

 

Як вибрати улюблений спосіб приготування кави

Як визначити, який метод заварювання вам підійде? Ми пропонуємо оцінювати способи приготування кави по наступним критеріям:

  • час приготування;
  • підходить для розглянутого методу тип помелу;
  • смак отриманого напою;
  • складність.

Вибираючи метод приготування улюбленої кави або, навпаки, при покупці меленої кави для приготування тим чи іншим способом завжди потрібно пам'ятати про їх сумісність. Так, наприклад, якщо плануєте готувати підбадьорливий напій під френчпрессе, то вам доведеться купувати тільки кава великого помолу. В іншому випадку, крихти не пройдуть фільтрацію, потраплять в чашку і зроблять напій занадто міцним і гірким.

Обсяг необхідного часу також важливий. Деякі методи заварки підійдуть тільки для самих захоплених шанувальників кави, які насолоджуються не тільки смаком напою, але і процесом його приготування. Серед поширених методів навіть є той, який вимагає близько 24 годин часу!

Інші способи вимагають суворого дотримання технології заварки: температури води, кількості кави, послідовності дій. Тому для їх застосування потрібні спеціальні знання і практика. Крім того, багато пристрої, необхідні для заварювання кави, складно дістати і використовувати не тільки в домашніх умовах, але і в ресторані.

Ми розповімо про найбільш доступних.

 

Кава по-турецьки

кава по-турецьки фотоПоширений в усьому світі спосіб заварювання кави, придуманий ще в часи Османської Імперії, сьогоднішньої Туреччини. Головна перевага – він не вимагає спеціального обладнання. Потрібна тільки вода, кава самого дрібного помелу, металева турка і джерело вогню.

Питання про те, як зварити смачну каву в турці, викликає безліч суперечок. Рецептів багато і багато з них вдалі. Класичний такий:

  1. Підготувати кави і воду в пропорції 1 до 10 відповідно. Візьмете більше кава – напій буде міцнішим, менше – слабкіше.
  2. Висипати кави і половину води кімнатної т-ри. Почекати, поки кава перестане випускати бульбашки повітря і долити решту води.
  3. Варити каву на самому повільному вогні.
  4. Коли піна почне підніматися – прибрати турку з плити і вилити каву в попередньо нагріту чашку.
  5. Дати постояти 2-3 хвилини.

У підсумку вийде ароматний напій з терпким, бадьорить і щільним смаком.

Приготування кави по-турецьки вимагає уважності, але не спеціальних навичок. Метод доступний і швидкий.

Мінуси: можна спалити кави, залити плиту. А головне – власникам індукційних плит доведеться шукати інший спосіб заварювання, т. к. для кави по-турецьки вариться тільки на вогні або газу.

 

Кава еспрессо-машині

кавоварка еспресо фотоМашина для приготування кави служить людині ось уже понад 120 років! Сьогодні ринок нараховує десятки найрізноманітніших кави-машин: професійних і побутових, бо методів приготування напою з її допомогою безліч.

Можливості машини залежать від її технологічності та кількості функціональних вузлів.

Вимоги також різні: для деяких моделей потрібно зерка дрібного помелу, інші самі дрібнять, а треті і зовсім сумісні тільки з брендовими капсулами.

Загалом, для того, щоб перерахувати методи заварювання кави в кавомашині знадобиться окрема стаття!

 

Гейзерна кавоварка

Кава мока фотоАбо мока. Варить каву під тиском подібно кава-машині. Вода внизу закипає на вогні (або індукційній плиті), пар створює тиск, який пропускає воду вгору через мелену каву. У підсумку виходить досить міцний, терпкий, солодкий з гіркотою напій, який "зайде" не всім.

Кава вариться до 5 хвилин. Складність полягає у правильному підборі помелу: він повинен бути більше, ніж для еспресо-машини, але дрібніше, ніж для крапельних кавоварок. Краще всього підбирати ідеальний варіант методом проб і помилок.

Якщо ви любите міцний терпкий кави і зуміли підібрати потрібний помол, то мока стане для вас відмінним бюджетним і швидким спосіб приготування кави.

 

Френч-прес

Френч-прес кави фотоДуже популярний домашній метод заварювання кави на всю сім'ю. Колбу нагрівають за допомогою гарячої води. Кава середньо-великого і великого (coarse) помелу насипають у колбу, заливають водою, нагрітої до 92-96 градусів.

Пристрій накривають кришкою з піднятим фільтром.Настоюють 3-5 хвилин і опускають фільтр вниз. От і все! Можна насолоджуватися м'яким і ароматним напоєм.

Мінуси:

  • на кип'ятіння води і заварку кави потрібно хвилин 10, не менше;
  • кави дрібного помелу не підійде;
  • відточити навички приготування ідеального напою у френч-пресі непросто.

Головні плюси: простота і мобільність.

 

Кава в чашці

Метод для тих, хто не хоче морочитися над тим, у чому варити каву і хочуть без зусиль отримати ароматний напій. Найчастіше використовуються зерна самого дрібного помелу. що швидко осідають і насичують напій смаком.

Найкраще взяти чашку з товстими стінками і прогріти її окропом. Засипати 1-2 ч. л. кави на 100-150 мл. Температура води близько 95 градусів.

Накрываем чашку и настаиваем около 4-х минут.

Помните, что на дне чашки остается гуща! Ее при желании можно убрать при помощи фильтра.

 

Soft Brew

Soft Brew кофе фотоПожалуй, самый простой и эффективный метод заваривания в домашних условиях. Для этого нам понадобиться заварник, очень напоминающий заварник для чая. Все, что нужно – насыпать кофе любого помола в стальной фильтр, залить кипятком кипятком, оставить на 4-8 минут и… все! Можно наслаждаться напитком.

Фильтр с множеством очень мелких отверстий не пропустит даже самые крошечные частички кофе. Экспериментируйте с сортами и помолом и получите уникальный вкус кофе практически без усилий!

 

Пуровер: харио, v60 и другие капельные методы

Все это, по сути, названия метода заваривания кофе, при котором горячая вода проходит через кофе среднего помола, находящийся в специальной воронке с бумажным фильтром. В итоге получается ароматный кофе без горечи.

Приготовление кофе таким методом очень просто и занимает всего 3-3,5 минуты. Однако, для него нужно постоянно покупать специальные фильтры.

Похожим образом работают и другие методы капельного заваривания кофе: перколятор, калита, кемекс, Мелитта, вьетнамский кофе и др.

Особое место среди капельных методов занимает колд блю. Мы не включили его в число других, т.к. он не предназначен для бытового использования.

По этому методу напиток заваривается медленной холодной фильтрацией молотого кофе водой. В итоге получается очень вкусный кофе без горечи и кислинки, который остается свежим до двух недель.

В чем подвох? В том, сколько варить кофе таким методом. Процесс заварки занимает от 10-ти до 24-х часов!

 

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner