Продавець Candy-Mania розвиває свій бізнес на Prom.ua 6 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
393 відгуків
Кошик
+380 (67) 480-34-79

Чай у жару. Який чай пити в літню спеку?

Чай у жару. Який чай пити в літню спеку?

Дощі, сніг, вогкий туман, крижаний вітер і хрусткий мороз. Близько 5-6 місяців в році наші руки щодня тягнуться до батареї або чашці палючого чаю. Гарячий чай асоціюється з заповітним затишком і теплом – річним острівцем в пустелі постійного холоду. Тим більше дивно нам чути, що у справжньої східної спекотної пустелі гарячий чай п'ють як порятунок від спеки і спраги! І це не порожні примхи: наукою доведено, що теплі і навіть гарячі напої оберігають тіло від перегріву. Про те, чому варто пити гарячий чай влітку і чим краще рятуватися від виснажливого спеки, ми розповімо в цій статті.

 

Гаряче чи холодне?Трав'яний чай фото

Влітку всі магазини, супермаркети та кіоски включають холодильники на повну потужність, заманюючи мучаться від спеки перехожих пляшкою крижаної води. І це працює! Мало хто з нас влітку зрадіє нагрітому від гарячого повітря напою.

Як виявляється, даремно.

Канадські вчені з Університету Оттави провели дослідження, щоб з'ясувати, який напій більш ефективно бореться з перегрівом: теплий або прохолодний.

Учасники експерименту провели ряд велосипедних заїздів, в процесі випиваючи воду різної температури – від крижаної в 1,5 градуса за Цельсієм, до гарячої 50 градусів за Цельсієм. Дослідники в цей час відстежували динаміку температури тіла учасників за допомогою 9-ти різних термометрів.

Таким чином, вчені з'ясували, що тепле і гаряче питво більш ефективно бореться з перегрівом, ніж прохолодне, і дізналися, чому у спеку п'ють гарячий чай і в чому секрет його ефективності.

Рідина високої температури стимулює активне потовиділення. Виведений назовні піт швидко випаровується, що сприяє охолодженню тіла.

Професор Кембриджського університету Пітер Мак Нотон описав цей процес більш докладно:

  1. Рецептори, розташовані в роті і верхньому відділі травного тракту і відповідальні за гаряче, посилають сигнал мозку про те, що «жарко»;
  2. Мозок, в свою чергу, запускає механізм охолодження організму шляхом виділення поту;
  3. У процесі вживання гарячої рідини вам на деякий час стає жарко, проте в організмі запускається процес правильного кондиціонування;
  4. Коли виведений піт випаровується, ви відчуваєте себе краще.

Холодні напої дають короткочасне полегшення, пов'язане скоріше з нашими відчуттями, ніж з реальним процесом охолодження. Вони скорочують потовиділення, що тільки сприяє перегріву організму. Через контраст температур тіла і напою, можна простудитися і, до того ж, на зігрівання рідини всередині тіла, організм витрачає зайву енергію.

 

Вода, чай та інші напої?

зелений чай фотоОтже, ми з'ясували, що для захисту від перегріву краще пити теплу і гарячу рідину. Інше питання: що краще пити у спеку чай або воду, або ж інший гарячий напій?

Жителі найбільш спекотних країн (Марокко, Туреччина, Іран, середньоазіатські країни, Індія і т. д.) ось вже сотні років дотримуються традиції пити саме гарячий чай по кілька чашок в день.

Народи Середньої Азії познайомилися з чаєм раніше, ніж Європа і Англія зокрема. Через середньоазіатські країни йшли каравани Шовкового Шляху, які везли чай разом з іншими рідкостями. Чай в культурі народів Киргизії, Таджикистану, Узбекистану та інших країн займає навіть більш значуще місце, ніж у європейських країнах і навіть Англії.

Однак, чай у спекотних країнах – це не просто традиція. Місцеві п'ють зелений чай у спеку, так саме цей напій містить у собі елементи, що додатково підсилює потовиділення і розширює судини. Таким чином, чином найбільш ефективно виводить тепло.

Інші переваги чаю:

  • чай виводить на порядок менше важливих солей з організму, ніж сира вода;
  • без різкого виведення солей з організму, людина рідше страждає від стрибків тиску, запаморочення, тахікардії;
  • із-за посиленого виведення солей організм частіше відчуває спрагу, тому чай втамовує її на більш тривалий час, ніж вода.

Варто додати, що все перераховане не означає, що чай може повністю замінити свіжу воду в організмі! З потом організм втрачає рідину і заповнити її в повній мірі може тільки свіжа вода.

 

Який чай пити у спеку?

сорти чаю фотоОтже, який чай пити в спеку і якщо певні сорти які борються з перегрівом краще інших?

Фахівці радять віддавати перевагу сортам, яке менше за інших піддаються термічній обробці:

  • зелений;
  • білий;
  • жовтий;
  • шен пуер;
  • жасминовий чай;
  • світлі улуни.

Цікаво те, що перераховані сорти людині радить і сама природа. Зелені, жовті і білі чаї дозрівають навесні, якраз перед літньою спекою, і є найкращими засобами для охолодження організму!

Без сомнения, хороший черный чай очень полезен для здоровья и прекрасно дополняет вкус и антураж “английского завтрака”, однако в качестве спасения от перегрева это не лучший вариант.

 

Зеленый чай

Классическое решение для знойного дня – это зеленый чай в бесчисленном количестве его сортов. Главное и самое ценное в жару свойство зеленого чая – это способность резко резко снижать потребность тела в жидкости. Напиток без сахара и других добавок отлично утоляет жажду, отличается заметным тонизирующим эффектом, улучшает общее самочувствие человека в условиях жаркого утомительного лета.

Состав насчитывает около 500 элементов (магний, фосфор, цинк, фтор и др.), 450 типов органических соединений и ряд витаминов (В, С, Р).

Спросите, полезно ли пить горячий чай в жару: зеленый – без сомнения!

Напоминаем, что температура для заваривания зеленого чая – 70-80°C.

 

Чай с цветами жасмина

Такой напиток делается на основе зеленого чая с добавлением жасминовых лепестков. Так к числу полезных свойств присоединяются свойства жасмина:

  • успокаивающее действие и средство для борьбы с депрессией;
  • обезболивающий и противовоспалительный эффект;
  • цветы жасмина дополнительно усиливают потоотделение;
  • жасмин стабилизирует женскую гормональную систему.

Температура заваривания такая же, как и у обычного зеленого чая.

 

Белый и желтый чай

Хотите пить горячий чай в жару, а зеленый надоел? Замените его белым или желтым! Они не только препятствуют перегреву, но и максимально полезны. Белый проходит минимальную термическую обработку, а желтый изготавливается только из молодых почек, благодаря чему оба сорта сохраняют в себе наибольшее количество полезных веществ.

 

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner