Продавець Candy-Mania розвиває свій бізнес на Prom.ua 6 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
392 відгуків
Кошик
+380 (67) 480-34-79

Шкода і користь кави

Шкода і користь кави

Замовляючи чашечку ароматного латте або заварюючи свій кращий кави на плиті ми найменше хочемо думати про користь і, тим більше. шкоду цього напою. Ми просто хочемо насолодитися унікальним насиченим смаком і запахом, відчути прилив сил і почати день у кращих традиціях. Однак, в якийсь момент з цікавості або за конкретним, не завжди приємного приводу, ми звертаємося до фактів. Бажаємо дізнатися більше про традиції щодня пити каву: добре це чи погано впливає на організм, чи можна пити каву на ніч, скільки чашок можна пити і варто відмовитися від улюбленого напою назовсім.

Що ж, виконаємо вашу цікавість: на ці та інші популярні питання про шкоду і користь кави ми постараємося відповісти в цій статті.

 

Дослідження і суперечки про каву – існує істина

налити кави фотоПерш ніж переходити до відповіді на питання про шкоду і користь кави варто відразу обмовитися, що незважаючи на давнє походження кави і багатовікове захоплення людини цим напоєм, біохімічна природа його все ще вивчається.

Так, за деякими даними в 2017 році вчений світ налічував понад 19 тисяч досліджень на цю тему і кожен рік їх число поповнюють все нові результати. При цьому, нові заяви вчених протягом усіх років досліджень часто повністю суперечили іншим, раніше визнаним вірними. Так, протягом багатьох років каву вважався можливим канцерогеном, але рекомендації по правильному харчуванню 2015 року перевернули звичні знання з ніг на голову. Тоді в перший раз за історію вивчення напою, його вживання визнали частиною здорового раціону.

Однак, як кажуть вчені вустами самих авторитетних видань світу (наприклад, The New York Times у 2020-му році), каву і корисний, і шкідливий в залежності від дози його вживання. Давайте докладніше розглянемо корисні властивості кави і шкоди від його вживання.

 

Чому і в яких випадках корисний кави

Що говорять дослідження останніх років:

  1. Масштабне дослідження, опубліковане в Британському медичному журналі стверджує, що ті, хто вживає кави в помірній кількості, менше ризикують померти від серцевого нападу або інсульту, ніж ті, хто не п'є каву взагалі.
  2. Аналіз 30-ти досліджень кава показує, що вживання близько 5-ти чашок в день знижує ризик розвитку діабету другого типу на 30%.
  3. Джузеппе Гроссо, що вивчає питання харчування людини в Університеті Катанні, заявив, що головна користь кави полягає в утриманні поліфенолів – рослинних антиоксидантів.
  4. Дослідження Гарвардського Університету довели, що від кави людина буквально стає щасливішим за рахунок підвищення дофаміну в крові. Так, згідно з дослідженням, жінки, що вживають до 4 чашок кави в день, виявилися на 20% менше схильні до депресії, ніж ті, хто відмовився від кави.
  5. Американські та іспанські вчені стверджують, що кава – цінний "солдат" в боротьбі з ожирінням. Дослідження довели, що кофеїн обмежує збільшення ваги і вироблення холестерину.
  6. «Кава містить багато антиоксидантів і фенольних сполук, які відіграють важливу роль в профілактиці раку», – сказала авторам The New York Times доктор Вероніка Ст. Сетаван – провідний автор дослідження і доцент профілактичної медицини в Школі медицини Кеку в ОСК.
  7. Після майже 30-ти років переконаності в те, що кава є канцерогеном, ВООЗ оголосила, що вживання кави знижує ризик розвитку раку печінки і матки.
  8. Речовини кавеол і кафестол, що містяться в каві, при помірному вживанні перешкоджають розвитку хвороби Паркінсона.

І це лише деякі, найбільш сенсаційні заяви про те, чим корисний кави, які ми знайшли!

 

Можна пити каву: що говорить генетика

Варто опасатьс я кави? На думку фахівців, які проводили наймасштабніші та вагомі для науки дослідження в цій області, негативний вплив кави на організм визначається двома основними чинниками:

  • генетичної здатністю розщеплювати кофеїн;
  • характером вживання напою.

Так, люди діляться на 2 типи – здатних швидко розщеплювати кофеїн, і не здатних. Це генетично закладена схильність організму, пов'язана з активністю ферментів. Першим помірне вживання кави принесе тільки користь (як ми переконалися вище). Другим, на жаль, від ароматного напою доведеться відмовитися.

Зрозуміти, до якої групи ставитеся ви не складно: якщо бадьорість і прилив сил після чашечки кави наступають відразу – залишайтеся кофеманом! Якщо ж ефект можна відчути лише через кілька годин – вам каву шкідливий.

 

Не настільки шкідливий кави, як зловживання ним

кавові зерна фотоОтже, чим же шкідливий кави і в яких випадках? "У яких випадках" – надзвичайно важливий пункт. Адже останні світові дослідження абсолютно чітко говорять про те, що як такого шкоди здоровій, швидко расщепляющему кофеїн організму напій не приносить!

Небезпеку таїть у собі не напій, а індивідуальна культура його вживання!

В яких випадках кава шкідлива:

  1. Якщо він вживається в якості "таблетки" від хронічної втоми, знесилення. У такому разі слід гарненько відпочити, а від кави, стимулюючого і так перевозбужденную нервову систему, варто відмовитися на час.
  2. Кава і алкоголь – самий небезпечний тандем. Кофеїн прискорює дію алкоголю на мозок, але деякий час дозволяє зберігати ясність думки. Тому таке поєднання може викликати ефект «тверезого сп'яніння»: коли ноги вже не тримають, але вам важко це усвідомити і зупинитися пити. А найнебезпечніше дія такого дуету – навантаження на серце.
  3. Кава стимулює виділення шлункового соку. Тому чашечка натщесерце або на голодний шлунок може позначиться коліками. Тим, хто страждає на гастрит або виразку варто взагалі відмовитися від напою або пити неміцний кава з молоком.
  4. Дослідження показали, що при вагітності від кави краще відмовитися, або, в крайньому випадку, скоротити дозу до 1 чашки неміцного напою в добу.

 

Руйнівники міфів: які переконання про шкоду кави виявилися перебільшеними

Ще років 10 тому питання про те, чому шкідливо пити каву отримував розгорнутий, складений з цілого ряду пунктів відповідь.

Однак в останні роки майже всі були сильно відкориговані. Результати старих досліджень виявилися спотвореними або перебільшеними.

  • Так, канцероген акриламід, який виділяється при обжарке став причиною того, що кава охрестили збудником раку. Проте пізніше вчені заявили, що зв'язку між кавою і розвитком раку не виявлено.
  • Інші міфи говорять про те, що кава вимиває кальцій з організму. Однак, виявилося, що всього пару ложок молока здатні компенсувати вплив кофеїну.
  • Заколисливий ефект розчинної кави, у який вірили багато, ніколи так і не був доведений.

Такі приклади можна перераховувати ще довго! Головне – шкоди від кави не буде, якщо немає протипоказань до його вживання і не перевищується допустима добова доза.

 

Скільки можна пити каву

Доведено: пийте від 3-х до 5-ти чашок або вживайте до 400 міліграм кофеїну в день і відчуєте тільки бадьорить користь кофеїну, вітамінів і антиоксидантів! Виконуйте наведені в нашій статті правила, стежте за своїм самопочуттям і насолоджуйтеся улюбленим напоєм без побоювань!

 

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner